Přeskočit na obsah

Plánování svatby

Aneb na co při plánování svatebního dne nezapomenout…

Jestliže chystáte svatbu, měli byste si nejprve ujasnit, jak si tento významný den představujete. Plánování samotné svatby není tak složité, pokud si hned na začátku sepíšete několik hlavních bodů. Můžete si vše promyslet za jeden jediný den, nebo dát volný průchod pocitům, které budou během týdnů přicházet, a sestavit si svůj seznam postupně. Samozřejmě je tu i možnost zformulovat hlavní body a postupně dopisovat další myšlenky. Každopádně nepodceňujte včasnou přípravu!

 

Datum

Prvním a hlavním bodem je výběr správného data, které Vám padne do oka. Někdy si snoubenci vybírají lehce zapamatovatelná data, jako je 6.6., či 10.10. Někdo se odmítá brát v květnu, kvůli pověrám, a jiní zase volí pro ně magické číslo – datum jejich seznámení, první schůzky či pořízení mazlíčka. Pro mnoho lidí je také rozhodujícím faktorem roční období – obecně vzato se nejméně svateb koná v zimních měsících.

 

Místo

Když budete mít datum vybrané, je na řadě místo. Zde hraje hlavní roli to, zda jste se rozhodli pro občanský, nebo církevní sňatek. Jestliže jste si zvolili občanský, je mnoho variant. Můžete si vybrat klasickou radnici, ale také louku, hrad, zámek, prostě jakékoliv místo, které Vás napadne. Pokud chcete církevní obřad, máte na výběr kostel, nebo vysvěcenou kapličku.
Jestliže zvažujete variantu svatby v zahraničí, je třeba si nejprve zjistit veškeré potřebné informace. Nejdůležitější otázka – bude Váš sňatek platný i v ČR? Pro tyto případy se doporučuje sehnat si přímo konkrétní agenturu, která se specializuje na zařizování svateb v dané zemi a se vším Vám poradí.

 

Seznam hostů

Přichází další důležitý bod, který se vlastně váže k tomu předešlému – vytvoření seznamu hostů. Je to nezbytné pro hledání místa. Nejde jen o místo konání obřadu, ale zejména o svatební hostinu. Někde Vám můžou nabídnout třeba jen 30 míst, avšak Vy přitom budete mít 100 hostů. Zároveň je potřeba si uvědomit, že do malé kapličky u Vaší vsi se asi jen stěží vejde 80 osob, zato na letní louce se jich ani 150 nebude mačkat.

 

Rozpočet

Než se pustíte do hledání a objednávání, ať už svatebního místa nebo cateringu, doporučuje se určit si rozpočet, tedy kolik můžete do svatby investovat. Je vhodné také zvážit případnou finanční pomoc od rodiny. Aby se Vám nestalo, že si naplánujete vysněnou svatbu a nakonec zjistíte, že na takovou rozhodně finance nemáte a budete si chtít půjčit. To se v případě svatby nedoporučuje.

 

Fotograf a kameraman

Dalším bodem, který určitě není dobré podcenit, je výběr fotografa, popř. také kameramana. Určitě chcete mít svůj velký den zaznamenán, takže na žádné svatbě nechybí fotograf. Výběr musí být velmi důkladný, abyste byli s výsledkem spokojeni a nemuseli na svatební den vzpomínat z rozmazaných fotek. Při volbě fotografa se podívejte na jeho předchozí tvorbu, nezapomeňte ani na hodnocení od ostatních zákazníků. Důležitý je přístup a ochota při jednání a v neposlední řadě také finanční stránka.

Pokud chcete mít památku nejen ve formě fotografií, určitě si najměte i kameramana. Většinou každý fotograf s nějakým spolupracuje a stačí se optat prvně jeho, než začnete znovu hledat.

 

Barva

Výběr barvy je vždy docela rychlý. Většinou si snoubenci zvolí jako hlavní svou oblíbenou barvu, která je výrazná, a tu doplní o nějakou přírodní, nepříliš nápadnou. Jestli se vidíte v hravých, či naopak nenápadných barvách, je to zcela na Vás. Fantazii se meze nekladou.

 

Svědci

Svědkem by měla být osoba, která Vám je nejbližší, znáte ji velmi dobře a nedáte na ni dopustit. Přeci jenom svědci jsou Vaše pravá ruka a budou Vám pomáhat, ať s přípravami nebo ve svatební den, musíte jim tedy naprosto důvěřovat.

 

Oznámení

Svatební oznámení je památkou, která zůstává nejen Vám, ale také Vašim příbuzným a známým. Můžete si ho vytvořit sami, ať ručně, a nebo na počítači. Druhá možnost spočívá v nalezení osoby, která ho vytvoří tzv. na míru. Stačí jí sdělit Vaši představu a o víc se nemusíte starat.

Co by takové oznámení mělo obsahovat? Představivosti se meze nekladou, avšak určitě by na něm měla být uvedena Vaše jména, dále datum, čas a místo konání svatebního obřadu. A kdy se takové oznámení rozdává? Optimální jsou cca 3 měsíce před svatbou, aby si svatebčané neplánovali něco jiného a počítali pouze s Vaším dnem.

 

Hostina

Zavčasu si musíte zarezervovat hostinu. Spousta míst, která poskytuje možnost obřadu, má v nabídce i svatební hostinu. Ať už se jedná např. o starobylý mlýn, stodolu v rustikálním stylu, selské stavení, či penzion. Důležité je dojít na ochutnávku, abyste si byli jisti, že Vám tam bude chutnat.

Výběr menu je pouze na Vás. Můžete si ho zvolit dle toho, co máte nejraději, nebo v nějakém duchu. Musíte si zjistit od svatebčanů, zda jsou na něco alergičtí, abyste vše sdělili restauraci, a oni se tak mohli přizpůsobit. Nezapomeňte na výběr přípitku.

V posledních letech se stále větší oblibě těší rauty, které obvykle přichází na řadu úderem večera. Stejně jako v případě samotné hostiny záleží především na Vás, jaká jídla vyberete. Pokud si nejste jistí, nemějte obavy, na daném místě Vám určitě ochotně poradí nejen s výběrem pokrmů, ale také s jejich množstvím, které se odvíjí od počtu svatebních hostů.

 

Dort a sladký bar

Výběr dortu je oblíbená část, kdy jste cukrářkou pozváni na ochutnávku a vybíráte si mezi nejrůznějšími korpusy a krémy. Samozřejmě, že záleží na Vaší chuti, ale cukrář Vám určitě poradí, co se více hodí např. na letní svatbu nebo jaké kombinace k sobě pasují. Jak bude dort vypadat, je jen čistě na Vás. Můžete mít vlastní představu a nebo najít inspiraci na internetu.

Sladký bar je velmi poslední dobou stále více oblíbeným mezi svatebčany, kteří si po obědě a dortu mohou vybrat přesně to sladké, na které mají chuť. A opět je na Vás, jaké zákusky zvolíte. Cukráři rádi poradí, jaké jsou ty oblíbené, ale vždy by měli splnit zejména Vaše přání.

 

Květiny

Další položkou na svatebním seznamu jsou zajisté květiny. Svatební kytice by měla vyjádřit Vaši osobnost a vkus. Květiny si můžete zvolit jakékoliv od růží, pivoněk, tulipánů až po luční kvítí. Následně dolaďte barvy květů, měla by se tam objevit barva, do kterou máte situovanou celou svatbu.

Ženichovi se pak zpravidla dává do klopy saka hlavní květina z Vaší kytice. Dále nezapomeňte na obě maminky a svědkyni, které by měly dostat podobnou kytici jako máte Vy, ale v menší verzi.

 

Hudba

Velmi důležitý je dobrý výběr živé hudby, nebo DJ. Je to právě to, co budete většinu dne poslouchat. Něco jemného jako piáno, nebo smyčcové kvarteto je kouzelné ke svatebnímu obřadu. Na večer si určitě sestavíte playlist rychlejší hudby, který můžete předat jak DJ, tak kapele, která se Vám bude líbit.

Podobně jako v případě výběru fotografa je dobré sledovat předchozí akce a hodnocení hudebníků – zda dokáží rozproudit svatební zábavu či splnit Vaše hudební požadavky.

 

Výběr oblečení

Pro nevěstu je obvykle zásadní výběr těch správných svatebních šatů. Většina žen si je vybírá podle stylu svatby. Pokud nevíte, nechte si v salonu nebo u švadleny poradit – střih šatů, ale i látka Vám musí sednout. Pokud se v šatech nebudete cítit dobře, nenechte si je vnutit a vyberte si ty, ve kterých se budete cítit sama sebou. Šaty si můžete nechat ušít na míru a úplně dle Vašich představ.

Oblek pro ženicha také nepodceňte. Stejně jako nevěstě šaty i jemu by měl oblek perfektně sedět, vždyť i on v něm stráví celý den a musí se cítit dobře. Pro muže jsou tu vlastně stejné možnosti jako pro ženy – obleky lze půjčit v různých salonech, kde je upraví přímo na míru, nebo si ho může nechat ušít.

 

Harmonogram

Svatební harmonogram se odvíjí od Vašich představ, zda budete chtít dodržet tradice, nebo máte nějaký nápad, který jste viděli a zaujal Vás. V tomto Vám může velmi pomoci kamarádka nebo svědek. Nebojte se je zaúkolovat, protože sama ve svatební den na to nebudete mít čas. Popřípadě si můžete najmout svatební koordinátorku.

A v čem Vám mohou být ostatní nápomocní? Jedná se např. o usazování hostů, kontrolu svatebních služeb i svatební hry. O harmonogramu se více dočtete ZDE.

DOMLUVME SE NA FOCENÍ!